Název: Variantní dokumentace záměru Chrudim - Stromovka - řešení odtokových poměrů
Objednatel: Město Chrudim
Termín: 2016
Stupeň: studie protipovodňových opatření
Referenční osoba: Ing. Alena Stará, vedoucí oddělení územního plánování MÚ Chrudim

Předkládaná studie řeší návrhy protipovodňové a protierozní ochrany pro území sídliště Stromovka. Celá studie vychází z detailní analýzy území, tj. celého povodí, odkud může potenciálně probíhat odtok vody směrem k intravilánu. V další fázi je navrhováno koncepční řešení, které je z hydrotechnického hlediska funkční. Tento koncept je doplněn základním technickým řešením. 

Hlavní výstupy předkládaného materiálu je možno rozdělit do tří částí:

Vodohospodářský koncept, kde je navrhováno optimální hospodaření s vodou v území.

Hydrotechnický koncept, v němž je ověřen vodohospodářský koncept a je navržena funkční protipovodňová ochrana.

Urbanistický koncept, v rámci něhož jsou vodohospodářský a hydrotechnický koncept navázány na strukturu řešeného území a jeho budoucí využití. Na funkční vodohospodářské řešení je vhodné navázat také architektonicko-urbanistické řešení území. To je důležité, protože je účelné řešit pobytová místa pro obyvatele a rekreační funkci území v návaznosti na zastavitelné části povodí definované v územním plánu města a zároveň v návaznosti na obchvat Chrudimi a využití území je vhodné řešit ochranné prvky, jako například zeleň, přístupová místa do krajiny a samotné povodí, které bude do značné míry „odříznuté“ obchvatem.

Studie pracuje zejména s retencí vody v ploše povodí a to jak formou nádrží, tak i průlehů. Vzhledem k principu fungování průlehů a v podstatě také k omezeným možnostem odvodu vody z lokality dále do Chrudimky, je nutné zadržet co nejvíce vody a tím pádem je množství opatření značné. V rámci návrhu opatření je akcentována technická jednoduchost řešení. Studie se vyhýbá řešení mohutných technických objektů, které se do plochého území architektonicky nehodí.

Řešené povodí je natolik malé, že je možné drobnými opatřeními umístěnými v jednotlivých subpovodích snížit objem přímého odtoku. V rámci studie je předloženo několik funkčních variant v závislosti na úrovni protipovodňové ochrany. Uvažována je také nulová varianta, tedy ponechání současného stavu a přijmutí rizika výskytu povodně.

Problém ani tak nespočívá v průchodu enormních průtoků údolnicí, jako spíše v nešťastné konfiguraci a využití údolního dna. Kromě lokality Na Šancích již nikde dále vážnější problém nenastává. Zejména panelový dům s č.p. 1182, 1183 a 1184 byl vystavěn v "bezodtoké" sníženině, dle dostupných informací se zde v minulosti nacházel rybník (tuto informaci se ale nepodařilo dohledat v žádném mapovém podkladu). Dokonce zastáváme názor, že k zaplavení lokality by při intenzivní srážce došlo pouze z vlastního subpovodí sídliště (zejména ze zpevněných ploch) a komunikací, v případě, že by kanalizace nestačila vodu odvádět. Z tohoto důvodu se domníváme, že retence vod v jihovýchodní části povodí by situaci zcela nevyřešila.

Aktuálně

15. 1. 2024

Hledáme posilu do týmu na pracovní pozici Projektant/ka, vodní hospodářství a krajinné inženýrství

17. 10. 2023

Na sociálních sítích FacebookInstagram můžete sledovat novinky z naší činnosti a realizovaných projektů, zajímavosti a postřehy z dění okolo vody a krajiny.

18. 9. 2023

Park Zdeňka Kopala v Litomyšli zvítězil v Ceně časopisu Intro. Projekt je oceňován za moderní a komplexní přístup ke spojení krajinné architektury s protipovodňovou ochranou. Více o realizaci zde.

1. 8. 2023

Náš projekt Přírodě blízká protipovodňová ochrana v Dolním Újezdě je ve finále Adapterra Awards. Podpoříte nás svým hlasem?

14. 6. 2023

Vydali jsme Katalog adaptačních opatření, brožuru plnou inspirace a ukázek realizací pro všechny, kdo chtějí řešit vodu a krajinu. Prohlédněte si online verzi zde.

24. 3. 2023

Harmonogram výzev OPŽP na rok 2023: Podpora cílí mimo jiné na tvorbu nových a obnovu stávajících přírodě blízkých vodních prvků v krajině včetně sídel a na vegetační krajinné prvky. Dokument je ke stažení zde.

19. 12. 2022

Vážení přátelé, kolegové a milí klienti. Přejeme Vám klidné a šťastné prožití vánočních svátků a do nového roku mnoho zdraví, štěstí, pohody a splnění osobních nadějí.

29. 9. 2022

Aktuální harmonogram výzev OPŽP 2021–2027 na rok 2022 zde.

19. 9. 2022

Místa připravená na klimatickou změnu i energetickou krizi. Zapojte se do hlasování v soutěži Adapterra Awards. Online hlasování potrvá na webu www.adapterraawards.cz až do 15. října

15. 6. 2022

V boji proti suchu pomůže dohoda o spolupráci v péči o krajinu - Zástupci MZe a MŽP podepsali dohodu o spolupráci Státního pozemkového úřadu (SPÚ) a MŽP o výměně informací a koordinaci při plánování a realizaci opatření v přírodě. Cílem je zvýšit ekologickou stabilitu a adaptovat krajinu na změnu klimatu a zajistit protierozní ochranu zemědělské půdy.

Všechny aktuality